Mondzorg

Uit recent onderzoek is heel duidelijk gebleken dat mensen met de ziekte van Parkinson meer moeite hebben om hun gebit gezond te houden. Het reinigen wordt bemoeilijkt, waardoor er een grotere kans is op gaatjes en tandvleesproblemen. Een goede dagelijkse mondverzorging is dus van belang, maar hoe?
Gewoonlijk wordt geadviseerd om het gebit twee keer per dag goed te poetsen. Een elektrische tandenborstel is daarbij het meest effectief. Ook wordt aanbevolen om goed tussen de tanden schoon te maken, bijvoorbeeld met een tandenstoker of een rager.

Door de ziekte van Parkinson lukt het soms niet hulpmiddelen naar behoren te gebruiken. Het is belangrijk te kijken naar wat nog WÈL kan.

Daarvoor moet je soms creatief zijn. Is het gebruik van een rager te ingewikkeld? Misschien gaat het met een tandenstoker beter. Lukt het niet meer om linksachter een stoker te gebruiken? Bij de voortanden gaat het soms gelukkig nog wel.

Soms kan het nodig zijn dat iemand u helpt met de dagelijkse tandverzorging

Ook de momenten waarop de tanden worden gepoetst, kunnen natuurlijk worden aangepast als dat nodig is. Heeft u ’s avonds echt niet meer de energie om uw gebit te verzorgen? Misschien is halverwege de middag een beter moment. Of u kunt de gebitsverzorging in stukjes ‘opknippen’, bijvoorbeeld: ’s ochtends grondig de onderkaak schoonmaken en ’s middags heel goed de bovenkaak. Het is belangrijk dat alle tanden tenminste één keer per dag grondig worden gereinigd, veel liever dan twee keer half.

Een standaardadvies is er eigenlijk niet, een persoonlijke aanpak is heel belangrijk.

Een tandarts of mondhygiënist kan u het beste adviseren over uw persoonlijke gebitssituatie en samen met u (of uw verzorgende) bekijken welke manier van gebitsreiniging het beste bij u past. Want geen persoon of gebit is natuurlijk hetzelfde en de symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen per persoon flink verschillen.

Voeding

Koolhydraten en zuren in voedingsmiddelen kunnen de tanden en kiezen aantasten en gaatjes veroorzaken. Na het eten of drinken duurt het zo’n twee uur voordat de mond weer helemaal geneutraliseerd is. Het is dus belangrijk om eet- en drinkmomenten zorgvuldig te kiezen en te beperken tot maximaal zeven per dag. Uw gebit heeft dan tussen de eet- en drinkmomenten genoeg tijd om te herstellen.
Natuurlijk is het ook slim om suikers weg te laten uit de voeding, dus drink liever koffie of thee zonder toevoegingen, water is natuurlijk altijd een goede keuze.
Als u hier meer informatie over wilt, dan kunt u natuurlijk altijd de tandarts of mondhygiënist raadplegen.

Tandartsbezoek

Veel mensen zien vaak toch een beetje op tegen het bezoek aan de tandarts. Toch is het verstandig om heel regelmatig uw gebit te laten controleren en zo nodig te laten behandelen. Blijft u lang met tandproblemen lopen, dan worden deze op den duur alleen maar erger, waardoor de behandeling vaak lastiger en ingewikkelder wordt.

Informeer de tandarts of mondhygiënist goed over uw medische situatie. Geef ook aan tegen welke problemen u aanloopt betreffende de mondverzorging en de bezoeken zelf. Zo kunnen jullie samen op zoek naar passende mogelijkheden.

Ook is het verstandig om bij de behandelplanning rekening te houden met het voortschrijden van de ziekte van Parkinson. Het is bekend dat gebitsreiniging en de gang naar de tandarts steeds moeilijker worden met de loop der tijd. Dat kan dan een goede reden zijn om een kies die er slecht aan toe is te trekken, in plaats van met een ingewikkelde behandeling deze nog proberen te repareren. De behandeling moet realistisch zijn, met het oog op de lange termijn. De reparaties (vullingen/kronen) die de tandarts aanbrengt, moeten goed te reinigen zijn en mogen natuurlijk niet weer voor nieuwe problemen zorgen.